Saturday, February 1, 2014

Οδηγός για επιλογή του κατάλληλου επεξεργαστή για τον υπολογιστής σας

Με τόσους διαφορετικούς επεξεργαστές που κυκλοφορούν συνεχώς από την Intel πολλοί μπερδεύονται και επίσης πολλοί ξεγελούνται από αυτά που προσφέρουν οι κατασκευαστές των Laptop. Σου λένε είναι core i7 άρα είναι ο καλύτερος. ΟΧΙ. Μέγα λάθος. Υπάρχουν πολλών ειδών i7 και επίσης υπάρχουν i5 που είναι καλύτεροι από κάποιους i7.

Ας ξεκινήσουμε όμως με την ανάλυση.

Intel Core i3:

Ο επεξεργαστής αυτός είναι ένας πολύ καλός "entry level" επεξεργαστής που καλύπτει τις βασικές ανάγκες ενός χρήστη γραφειακών εφαρμογών. Αν δεν έχουμε να τρέχει κάτι το πολύ φανταστικό αλλά βασιζόμαστε σε MS-Office, Internet, ταινίες και απλά βασικά πράγματα τότε είναι ικανοποιητικός.

Intel Core i5:


Είναι ένας επεξεργαστής "μεσαίου επιπέδου" που μας δίνει λίγο περισσότερη υπολογιστική δύναμη από τον i3 για βασικό gaming και επεξεργασία video.

Intel Core i7:

Ο επεξεργαστής αυτός είναι ο πιο δυνατός που κυκλοφορεί από την Intel και είναι ο καλύτερος αν αποσκοπούμε να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή για σοβαρό gaming, αρχιτεκτονικές και γενικά σχεδιαστικές δουλειές.

Είναι όμως αυτή η γνώση αρκετή;

Όχι. Αυτό δεν είναι αρκετό καθώς υπάρχουν πολλές άλλες πληροφορίες που πρέπει να δούμε καθώς και πολλά διαφορετικά μοντέλα για κάθε μία από τις πιο πάνω κατηγορίες.

Clock Speed: Εδώ αναφερόμαστε στην ταχύτητα του επεξεργαστή και υπλογίζετε σε GHz. Όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλό αφού μας δίνει την δυνατότητα να τρέξουμε ένα πρόγραμμα σε πιο γρήγορους ρυθμούς.

Αριθμός πυρήνων: Σε απλά ελληνικά αυτό μεταφράζεται σε πόσες "μηχανές" έχει μέσα ένας επεξεργαστής. Για παράδειγμα αν έχει 4 πυρήνες τότε αυτό μεταφγράζεται σε 4 προγράμματα να τρέχουν παράλληλα (την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή, υπάρχει διαφορά μεταξύ του ταυτόχρονα και του παράλληλα για μας τους tech geeks, αλλά τόσες λεπτομέρειες νομίζω δεν σας ενδιαφέρουν). Πάλι όσο πιο πολλοί τόσο το καλύτερο αλλά την στιγμή καταγραφής του άρθρου αυτού οι καλύτεροι επεξεργαστές για laptops έχουν 4 πυρήνες.

Hyper Threading: Το Hyper Threading είναι μία τεχνολογία που ξεκίνησε αν δεν κάνω λάθος από τον Pentium 4 (αρκετά χρόνια πριν) όπου δίνει την δυνατότητα να στον επεξεργαστή να κάνει δύο δουλειές ταυτόχρονα. Για παράδειγμα αν πάρετε έναν επεξεργαστή με 4 πυρήνες και Hyper Threading τότε έχετε την δυνατότητα να τρέχετε 8 threads παράλληλα. Άρα ακόμα καλύτερα.


Πώς συνδυάζεται αυτό με τις κατηγορίες;


Ο Intel Core i3 υποστηρίζει κυκλοφορέι μόνο με δύο πυρήνες και Hyper Threading. Οι συχνότητες (clock speed) εξαρτάτε από το μοντέλο.

Ο Intel Core i5 για laptops έχει κάποιες διαφορές από αυτό που κυκλοφορεί για Desktops. Για laptop κυκλοφορεί μόνο με δύο πυρήνες και Hyper Threading. Για Desktops κυκλοφορεί διπύρηνος καθώς και τετραπύρηνος.

Ο Intel Core i7 κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις σε όλες τις πλατφόρμες. Κάποιοι είναι διπύρηνοι κάποιοι τετραπύρηνοι, κάποιοι με Hyper Threading κάποιοι χωρίς.


Πώς να τους ξεχωρίζω;

Μα φυσικά από το όνομα τους. Η Intel κυκλοφορεί τους επεξεργαστές της με διάφορες ονομασίες. Όπως π.χ. Intel Core i7-4700QM. Μόνο από αυτό μπορείτε να ξεχωρίσετε πολλά και είναι αρκετά απλό.


Έχουμε και λέμε. Αμέσως μετά το iX (όπου Χ αντιστοιχεί στο 3,5,7) έχουμε 4 ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει την γενιά του επεξεργαστή. Όσο μεγαλύτερο τόσο πιο νέας γενιάς είναι . Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τέταρτη γενιά. Τα επόμενα τρία ψηφία δηλώνουν την "σειρά" του επεξεργαστή. Άρα πάλι όσο πιο μεγάλα τόσο το καλύτερο.


ΑΛΛΑ

Μετά από τα ψηφία αυτά έχουμε και γράμματα. Αυτά ξεκαθαρίζουν και το είδος του επεξεργαστή. Το Q δηλώνει Quad Core (τετραπύρηνος). Αυτοί που δεν έχουν το Q είναι διπύρηνοι. Το M δηλώνει ότι είναι Mobile επεξεργαστής (Για Laptops). Θα δείτε και άλλα γράμματα τα οποία σας προτείνω να τα αποφεύγετε. Αν δείτε το U αυτό δηλώνει Ultra Low Voltage και το L δηλώνει Low Voltage. Αυτοί οι επεξεργαστές είναι κατασκευασμένοι για να καταναλώνουν χαμηλότερο ηλεκτρικό ρεύμα και έτσι έχουν πολύ χαμηλότερη υπολογιστική δύναμη. Συγκεκριμένα όλοι οι U είναι διπύρηνοι με χαμηλές συχνότητες για μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.

Για παράδειγμα ένας τετραπύρηνος i5 αποδίδει πολύ καλύτερα από έναν i7 με U στο τέλος. Ακόμα και ο διπύρηνος i5 αν δεν έχει το U είναι καλύτερος από έναν i7 με U.Γι'αυτό λοιπόν να προσέχετε πολύ πριν αγοράσετε ένα Laptop. Μπορεί να σας πουλήσουν ένα laptop με i7 και να σας το προωθούν ότι είναι i7 κλπ κλπ κλπ αλλά να είναι U. Όποτε πολύ πιθανόν να ξοδέψατε τα λευτά σας για κάτι που μπορούσατε να το πάρετε πιο φθηνά με i5 ή με τα ίδια λεφτά να παίρνατε ένα i7 που όντως αξίζει τα λεφτά που του δίνετε.No comments :

Post a Comment

tell us your opinion about the subject

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...