Tuesday, October 15, 2013

Οι Άθεοι Κύπρου κατήγγειλαν το υπ. Παιδείας στην Ελίζα

Οι Άθεοι Κύπρου υπέβαλαν στην Αρχή Κατά των Διακρίσεων την εξής καταγγελία κατά της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας:

«Θα θέλαμε να υποβάλουμε την παρούσα καταγγελία προς διαμαρτυρία για την πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείο Παιδείας με ημ/νία 26 Αυγούστου 2013 για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα, διαμαρτυρόμαστε για την παρότρυνση του Υπουργείου προς τα δημοτικά σχολεία (σελ. 48) για "οργάνωση παιδικών ομάδων, για προσφορά βοήθειας κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, με τη συνεργασία και τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων" και την εισήγηση όπως τα σχολεία προχωρήσουν "αν βέβαια υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και δυνατότητες, στη δημιουργία παιδικής εκκλησιαστικής χορωδίας, σε συνεργασία με τις εκκλησιαστικές αρχές".

»Θεωρούμαι ότι οι παροτρύνσεις αυτές δείχνουν την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να κινηθεί σε αντίθετη κατέυθυνση από την κοσμικότητα που πρέπει να διακρίνει το δημόσιο σχολείο μιας υποτιθέμενα κοσμικής χώρας και πιο συγκεκριμένα ότι το Υπουργείο προωθεί μεροληπτικά συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα με προσυλητιστικές και κατηχητικές ενέργειες όπως τις πιο πάνω απευθυνόμενες προς μαθητές δημοτικού σχολείου.
»Η αναφορά στην προαιρετικότητα και τη σύμφωνο γνώμη των κηδεμόνων δεν αναιρεί την προβληματικότητα των πιο πάνω παροτρύνσεων, σύμφωνα και με την Έκθεση με αρ. 42/2010 της Αρχής Ισότητας και Κατά των Διακρίσεων (παράγραφος 9) για το θέμα της εξομολόγησης στα σχολεία.

»Υπάρχει επίσης θέμα, κατά την άποψη μας, παραβίασης του Άρθρου 18 του Συντάγματος που προνοεί ότι "ουδεμία νομοθετική, εκτελεστική ή διοικητική πράξη της Δημοκρατίας δύναται να κάμει δυσμενή διάκριση εις βάρος οποιουδήποτε θρησκευτικού ιδρύματος ή θρησκείας".

»Επιπλέον, διερωτώμαστε κατά πόσο ένας τεράστιος οργανισμός όπως η εκκλησία χρειάζεται τη συνδρομή του δημόσιου σχολείου για την καταταγή μαθητών δημοτικού προς τέλεση εργασιών της. Τίθεται θέμα παιδικής εργασίας; Εαν ένα άλλο θρησκευτικό δόγμα ζητούσε την ανάλογη συνδρομή δεν θα νομιμοποιείτο βάσει αυτής της προτροπής; Με ποιά κριτήρια θα επιλέγονται τα παιδιά είτε για τη θεία λειτουργία ή για τις χορωδίες; Ποιός θα κάνει την επιλογή;

»Τέλος, παρακαλούμε όπως εξεταστεί το θέμα της διαδικασίας απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών και συγκεκριμένα τα εξής προβληματικά σημεία:

1) Γίνεται δεκτή μόνο αίτηση από τον κηδεμόνα και όχι από την/ον ίδια/ο τη/ο μαθήτρια/τή. Η ίδια η μαθήτρια ή ο μαθητής γιατί δε μπορεί να ζητήσει απαλλαγή;

2) Χρειάζεται άποψη από το Διευθυντή του σχολείου και ακολούθως έγκριση από το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας. Βάσει ποιών κριτηρίων μπορεί να απορριφθεί η αίτηση;

»Κατά την άποψη μας μόνο μια δήλωση από τη μαθήτρια ή το μαθητή είναι αρκετή για σκοπούς τήρησης αρχείου. Με την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να παραχωρείται αυτόματα η απαλλαγή. Τυχόν επιχείρημα περί "ιδιοτελούς" επιλογής δε μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς όλες οι επιλογές περιέχουν το στοιχείο του προσωπικού συμφέροντος. Είναι δικαίωμα κάποιας κμαθήτριας ή μαθητή να διαθέσει το χρόνο του όπου θεωρεί ότι την/τον εξυπηρετεί καλύτερα.

 Παρακαλώ για τη διερεύνηση του ζητήματος και την έκδοση οδηγίας προς αναίρεση αυτών των παροτρύνσεων».No comments :

Post a Comment

tell us your opinion about the subject

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...