Tuesday, September 3, 2013

Το πείραμα του Bertram Forer και η απόδειξη ότι η αστρολογία είναι μπούρδα

Είναι ευρέως αποδεκτό και γνωστό ότι η αστρολογία είναι μπούρδα. Υπάρχουν όμως μερικοί που ακόμα πιστεύουν σε μία θεωρία χωρίς καμία επιστημονική υπόσταση και βοηθούν κάποιους κάποιους να θησαυρίζουν. Θα αγνωήσουμε το γεγονός ότι κάθε "επιστήμονας" της αστρολογίας διαφωνεί για το πού ξεκινά και πού τελειώνει κάθε ζώδιο (συγκεκριμμένα εγώ στους μισούς θεωρούμε Σκοπριός και στους άλλους μισούς Ζυγός) και, αφού οι ίδιοι αυταποκαλούν τους εαυτούς τους επιστήμονες, θα ασχοληθούμε επιστημονικά με το θέμα της αστρολογίας.Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας με ένα πείραμα που έκανε το 1948 ο Δρ. Bertram Forer, καθηγητής ψυχολογίας. Το πείραμα το έκανε στους φοιτητές του. Τους έδωσε ένα test προσωπικότητας να συμπληρώσουν και τους υποσχέθηκε ότι στο επόμενο μάθημα θα τους είχε έτοιμα τα αποτελέσματα. Στο επόμενο μάθημα λοιπόν τους έφερε όλους αποτελέσματα και τους ζήτησε να τα διαβάσουν σιωπηλά και να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα από το 0 μέχρι το 5 πόσο μεγάλη ακρίβεια είχαν τα αποτελέσματα (με 5 να είναι η πλήρης ακρίβεια). Ο μέσος όρος της βαθμολογίας ήταν 4.26, με ελάχιστη τυπική απόκλιση. Στην πραγματικότητα όμως για τα αποτελέσματα δεν έλαβε καθώλου υπόψιν το τι έγραψαν στο test τους οι φοιτητές αλλά τους έδωσε ένα συμπιεσμένο χαρακτηρισμό προσωπικότητας τους από διάφορα ζώδια. Δηλαδή μάζεψε το πώς περιγράφουν την προσωπικότητα κάποια ζώδια, τα συμπίεσε σε ένα αποτέλεσμα και το έδωσε σε όλους. Κι όμως ο μέσος όρος του πόσο ακριβή είναι τα αποτελέσματα ήταν 4.26..... Ο λόγος;;; Το πείραμα που έκανε ο Δρ. Bertram, γνωστό και ως the Forer Effect, αποδεικνύει το πόσο εύκολα ο κόσμος μπορεί να πειστεί ότι γενικευμένες περιγραφές προσωπικοτήτων είναι συγκεκριμένες για τους ίδιους, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά περιγράφουν οποιονδήποτε άνθρωπο στον κόσμο. Έτσι ακριβώς λοιπόν λειτουργούν και τα ζώδια. Παρεμπιπτόντως το πείραμα αυτό έχει επαναληφθεί άπειρες φορές με τον μέσο όρο να μην πέφτει ποτέ κάτω από 4.2. Ένα παράδειγμα του αποτελέσματος του test αυτού είναι το πιο κάτω:

You have a need for other people to like and admire you, and yet you tend to be critical of yourself. While you have some personality weaknesses you are generally able to compensate for them. You have considerable unused capacity that you have not turned to your advantage. Disciplined and self-controlled on the outside, you tend to be worrisome and insecure on the inside. At times you have serious doubts as to whether you have made the right decision or done the right thing. You prefer a certain amount of change and variety and become dissatisfied when hemmed in by restrictions and limitations. You also pride yourself as an independent thinker; and do not accept others' statements without satisfactory proof. But you have found it unwise to be too frank in revealing yourself to others. At times you are extroverted, affable, and sociable, while at other times you are introverted, wary, and reserved. Some of your aspirations tend to be rather unrealistic.

Μέχρι στιγμής έχουμε δει πώς παρουσιάζουν τις προσωπικότητες των ζωδίων έτσι ώστε να μας πείθουν. Όταν κάνουν αναλύσεις πρόσωπο με πρόσωπο χρησιμοποιούν μια τεχνική που χρησιμοποιούν και οι street magician's για να αποδείξουν ότι έχουν πνευματικές δυνατότητες πέραν του φυσιολογικού. Η τεχνική ονομάζεται Cold Reading και η καλύτερη περιγραφή της που έχω δει είναι με παράδειγμα και θα την δείτε στο πιο κάτω video


Με τη μέθοδο του Cold Reading λοιπόν μπορεί ο μάγος, αστρολόγος, ή οτιδήποτε επιθυμεί να αυτοαποκαλείται ο κάθε τσαρλατάνος, να αναγνωρίσει διάφορα πράγματα στο θύμα του και να οδηγήσει το θύμα να του πει τα μυστικά του, χωρίς να το καταλάβει. Έτσι λοιπόν πολλοί αστρολόγοι δείχνουν να ξέρουν πολλά ενώ δεν ξέρουν τίποτα. Το βασικό χαρακτηριστικό όμως που οδηγά τον ανυποψίαστο "πελάτη" είναι η θέληση του και η πεποίθηση του να πιστέψει. Αν αφαιρέσουμε αυτό από την εξίσωση και προσθέσουμε λίγο σκεπτικισμό τότε αυτομάτως η αστρολογία και η μαντεία χάνουν απολύτως την "αλήθεια" τους και βλέπουμε πέρα από την παραπλάνηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...