Friday, August 2, 2013

Η κλωστική κάνναβη συμβάλει στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και επιδοτείται από την ευρωπαική ένωση

Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της συνεισφοράς της στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Στην Ελλάδα αντίθετα μέχρι και καταστήματα τα οποία πωλούσαν προϊόντα από κλωστική κάνναβη, κλείνουν μετά από παρεμβάσεις των αρχών. Στην Κύπρο; Ούτε λόγος ε;;; Παρά το γεγονός ότι η κλωστική κάνναβη δεν έχει σχέση με τα ναρκωτικά μώλις ακούσετε τη λέξη φρικάρετε. Συντηρητικά και ηλίθια μυαλά.

Μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γ. Λιβυάκη, για την Ελευθεροτυπία, είναι και αυτή του «Kannabishop» των Χανίων, το οποίο είχε κλείσει η αστυνομία το 1998, ενώ είχε κατασχέσει και όλα τα προϊόντα του, όπως ρούχα και χαρτικά.

Το 2009, μετά από δικαστικές διαμάχες έντεκα χρόνων, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Χανίων δικαίωσε το «Kannabishop» και υποχρέωσε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει αποζημίωση ύψους 70.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος Σεραφείμ Κανδύλα για την ταλαιπωρία που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο, έπειτα από αναβολές, αναμένεται να εκδικάσει την υπόθεση αυτή τον ερχόμενο Μάιο.

Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Χανίων δικαίωσε το κατάστημα των Χανίων, με το σκεπτικό ότι ο κοινοτικός νομοθέτης, έχοντας λάβει υπόψη του την ανάγκη καταπολέμησης των ναρκωτικών και την προάσπιση της υγείας των ευρωπαίων πολιτών, προέβη στην κοινή οργάνωση αγοράς για το λινάρι και την κάνναβη και στη θέσπιση επιχορήγησης για την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης με μικρό ποσοστό περιεκτικότητας στη μεθυστική ουσία τετραϋδροκανναβιόλη.

Επιπλέον, από το 2000 έχει εκπονηθεί μια ενδιαφέρουσα μελέτη για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην Ελλάδα με κλωστική κάνναβη με πρωτοβουλία της γενικής διεύθυνσης του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πρόταση για την εκπόνηση της μελέτης είχε γίνει δεκτή το 2000 από το υπουργείο Γεωργίας και είχε χρηματοδοτηθεί με 7.000.000 δραχμές.

Ο τότε γενικός διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ Σ. Βυζαντινόπουλος σημειώνει, μάλιστα, στον πρόλογο της εργασίας, που έγινε συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2000:
«...Η μελέτη αυτή έγινε την πλέον επίκαιρη χρονική στιγμή, επειδή έχουν ήδη δρομολογηθεί δραστικές μειώσεις στις εκτάσεις του βάμβακος, χωρίς αύξηση άλλων δυναμικών καλλιεργειών, όπως αραβοσίτου, βιομηχανικής τομάτας κ.λπ. Η κλωστική κάνναβη και το κλωστικό λίνο είναι δυνατό να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών».

Επιπλέον στη μελέτη προτείνεται «η νομιμοποίηση της καλλιέργειας των ποικιλιών της Cannabis sativa, οι οποίες θεωρούνται κλωστικές, σύμφωνα με τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς, χωρίς ωστόσο να θίγεται το γράμμα και το πνεύμα του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών. Ακόμη προτείνεται διάταξη για την απελευθέρωση του εμπορίου των προϊόντων της κλωστικής κάνναβης, όπως ρούχων κ.λπ.».

Επίσης, η καλλιέργεια κάνναβης θεωρείται οικολογική επειδή δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα και λοιπά φυτοφάρμακα. Πολύ ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο ότι η βιομηχανία επεξεργασίας κάνναβης προβλέπεται στο μέλλον να αποκτήσει σημαντική δυναμική, λόγω του ότι τα υφαντά της θεωρούνται υποαλλεργικά και επειδή δημιούργησε νέα προϊόντα με προοπτική μεγάλης ζήτησης.


Πότε λοιπόν σε τούτη τη σκατοχώρα θα ξυπνήσουμε και θα ψάξουμε πραγματικούς τρόπους να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας μας; Πότε θα βγούμε από το κλασσικό σύνδρομο του "Για να βγάλει λεφτά το κράτος πρέπει να αυξηθούν οι φόροι;" και πότε θα καταλάβουμε ότι για να βγει μια χώρα από την οικονομική κρίση πρέπει να προσελκύσει ξένο χρήμα; Μία πηγή προσέλκυσης ξένου χρήματος είναι η δημιουργία βιομηχανίας παραγωγής ρούχων από κλωστική κάνναβη, την οποία θα φυτεύουμε και θα παράγουμε εδώ. Και δεν μιλώ για την αποποινικοποίηση της κάνναβης ως ναρκωτικό. Αυτό το ξεκαθάρισα σε προηγούμενο άρθρο. Όσο και να φοβάστε τη ρημάδα την κοινωνία μας που είναι τόσο τέλεια και θα χαλάσει (μη χέσω) η κλωστική κάνναβη δεν έχει σχέση με το ναρκωτικό. Η κλωστική κάνναβη έχει καθαρά σχέση με την παραγωγή ρούχων και τίποτα παραπάνω. Επίσης η παραγωγή κλωστικής κάνναβης επιδοτείται από την Ευρωπαική Ένωση. Δηλαδή ακόμα μια πηγή εσόδων για την χώρα. Ελπίζω κάποια μέρα να ξυπνήσουμε από το λίθραγο της ηλιθιότητας, να πάψουμε να ακολουθούμε τυφλά το κάθε λανθασμένο βήμα της Ελλάδας και να πάμε μπροστά
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...