Tuesday, March 5, 2013

Τι είναι ο βελονισμός; Τελικά προσφέρει κάτι;

Βελονισμός. Ένα εναλλακτικό είδος "θεραπείας". Τοποθετούμε λεπτές βελόνες σε διάφορα σημεία του σώματος τα οποία είναι καθορισμένα για κάθε ασθένεια, για 20 λεπτά τις πιο πολλές φορές. Η εισαγωγή των βελονών είναι ανώδυνη, σχεδόν αναιπαίσθητη και αναίμακτη. Τα σημεία αυτά αντιστοιχούν σε περιοχές που μεταφέρουν μηνύματα συγκεκριμένων νεύρων – νευροτόμια στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του ανθρώπου και προκαλούν μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Αυτή συνήθως είναι η έκλυση ενδογενών ουσιών που διορθώνουν το πρόβλημα που υπάρχει. Αντί δηλαδή να πέρνουμε εξωγενώς ουσίες(τα φάρμακα), διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει τα δικά του.
Η μέθοδος χρονολογείται από τον δεύτερο π.χ. αιώνα και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα. O βελονισμός είναι ενα απο τα μέσα της θεραπείας της κινεζικής ιατρικής. Διάφορες μορφές βελονισμού διδάσκονται σήμερα σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν διαφορετικές σχολές όπως είναι η κινέζικη,η γιαπωνέζικη,η βιετναμέζικη κλπ.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με μόνιμους πονοκεφάλους ημικρανίες κλπ θεραπεύτικαν πλήρως με θεραπείες βελονισμού χωρίς ιδιαίτερα φάρμακα. Στην πορεία λοιπόν οι επιστήμονες προσπαθώντας να βρουν ακριβώς την λειτουργία του βελονισμού και πώς πραγματικά ωφελεί τον οργανισμό έκαναν πιο εκτεταμένες έρευνες και κατέλυξαν στο συμπέρασμα ότι όντως έχει αποτελέσματα ο βελονισμός αλλά τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με την εξάσκηση βελονισμού από ένα εκπαιδευμένο επαγγελματία και με ένα εντελώς ανεκπαίδευτο πίθηκο..........
Για να σοβαρολογήσουμε όμως οι έρευνες πραγματικά έχουν δείξει ότι ο βελονισμός λειτουργεί περισσότερο ως placebo παρά ως πραγματική θεραπεία. Οι ερευνητές του Κέντρου Συμπληρωματικής Ιατρικής Έρευνας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, υπό τον Κλάους Λίντε, ανέλυσαν 33 δημοσιευθείσες έρευνες για το βελονισμό, που καλύπτουν περισσότερους από 7.000 ασθενείς. Οι επιστήμονες κατέληξαν πως άτομα τα οποία δέχονταν την "θεραπεία" ανεξάρτητα αν οι βελόνες τοποθετούνταν στα σωστά σημεία και πίστευαν στις "θεραπευτικές" ιδιότητες του βελονισμού ένιωθαν καλύτερα μετά την θεραπεία.

Σαν τελικό συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ο βελονισμός δεν έχει ΚΑΜΙΑ θεραπευτική ιδιότητα παρά μόνο να διεγείρει την δύναμη της αυθυποβολής του κάθε ανθρώπου.

Ποιοι όμως οι κινδύνοι του βελονισμού;

Bακτηριακές μολύνσεις, ηπατίτιδα Β και Γ, ακόμα και ιός του AIDS μπορούν να μεταδοθούν σε ανυποψίαστους ασθενείς που κάνουν βελονισμό, κυρίως μέσα από μολυσμένες βελόνες.


Σε μια μελέτη που έγινε από μικροβιολόγους του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ υπό τον καθηγητή Πάτρικ Γου και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο αριθμός των διαγνωσμένων περιστατικών παγκοσμίως από μόλυνση στη διάρκεια βελονισμού δεν είναι παρά η “κορυφή του παγόβουνου” και ζητούν να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου, όπως η χρήση βελόνων μιας χρήσης, η απολύμανση του δέρματος και οι τεχνικές αντισηψίας. Ζητούν επίσης αυστηρότερο έλεγχο αυτών που κάνουν τους βελονισμούς.

Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές του Χονγκ Κονγκ, ο βελονισμός ενέχει κινδύνους, επειδή οι βελόνες μερικές φορές εισάγονται αρκετά εκατοστά κάτω από το δέρμα. Μάλιστα, προειδοποιούν για ένα νέο σύνδρομο στον 21ό αιώνα, την “μυκοβακτηρίωση του βελονισμού”, η οποία προκαλείται από μόλυνση από βακτήρια που συγκεντρώνονται γρήγορα γύρω από το σημείο εισόδου της βελόνας.

Όπως αναφέρουν, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί περισσότερες από 50 τέτοιες περιπτώσεις διεθνώς. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς γίνονται καλά από αυτές τις μολύνσεις, ένα ποσοστό (5% – 10%) καταλήγουν με σοβαρά προβλήματα, όπως καταστροφή αρθρώσεων, παράλυση κ.α. Τουλάχιστον πέντε περιστατικά μόλυνσης με ιό της ηπατίτιδας Β έχουν συσχετιστεί με βελονισμό. Σε μια περίπτωση φορέας της μόλυνσης ήταν ο ίδιος ο βελονιστής, ενώ στις άλλες περιπτώσεις υπεύθυνες ήσαν οι μολυσμένες βελόνες.

Υποψίες διαγράφονται και για τον ιό HIV (AIDS). "Αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν μια σύνδεση ανάμεσα στο βελονισμό και στην μόλυνση με HIV, υπάρχουν αναφορές για ασθενείς με HIV που δεν είχαν άλλους παράγοντες κινδύνου εκτός από το βελονισμό", σύμφωνα με την μελέτη.
Αφού όμως τα στοιχεία και οι έρευνες δείχνουν ότι δεν έχει καμία θεραπευτική λειτουργία γιατί να θέτετε την ζωή σας σε τόσο μεγάλο κίνδυνο αφού ελλοχεύουν πολλές ασθένειες στον βελονισμό;;;;;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...