Monday, August 6, 2012

Τελικά η εκκλησία μας γιατί κατηγορεί τον Ιούδα;;;;

Έχω κάποιες απόψεις και προβληματισμούς τους οποίους θα αρχίζω σιγά σιγά να μοιράζομαι μαζί σας. Θα ήθελα λοιπόν σήμερα να ξεκινήσω με το θέμα του Ιούδα. Ο Χριστός λοιπόν στάλθηκε στην γη από τον πατέρα του σαν ημίθεος, χωρίς η μία του ιδιότητα να αφήνει πίσω την άλλη. Ο σκοπός λοιπόν που στάλθηκε ο Χριστός στη γη, με βάση πάντα την Εκκλησία και τις γραφές, για να πεθάνει για τις αμαρτίες μας. Σωστά;;;;;; Αφού λοιπόν ήλθε εδώ με σκοπό να πεθάνει και να αναστηθεί για τις αμαρτίες μας τότε ο καημένος ο Ιούδας τι φταίει για όλα αυτά;;;;; Μέρος του σχεδίου δεν ήταν κι αυτός;;;; Πώς αλλιώς ο Χριστός θα πέθαινε και θα αναστηνόταν;;;;  Γιατί λοιπόν να κατηγορούμε τον καημένο τον Ιούδα αφού χωρίς αυτόν το σχέδιο του θεού δεν θα εκπληρωνόταν;;;

Παρακαλώ όπως δώσετε τις δικές σας απόψεις στα comments

22 comments :

 1. Ο Ιούδας δεν καταδικάστηκε από την εκκλησία αλλά ουσιαστικά ο ίδιος καταδίκασε τον εαυτό του. Το παν στην εκκλησία και στην Ορθοδοξία δεν είναι οι καλές πράξεις κτλ κτλ, το παν είναι να μετανοεί ο άνθρωπος για τις κακές του πράξεις και να καταλαβαίνει τα λάθη του. ο Ιούδας στην περίπτωση του Χριστού ΔΕΝ καταδικάζεται επειδή πρόδωσε αλλά ακριβώς επειδή ΔΕΝ μετανόησε!

  Συνεπώς, κάπως έπρεπε να καταδικαστεί ο Ιησούς για να πεθάνει τελικά και να Αναστηθεί, όμως ο Ιούδας εννεν απλά το θύμα της υπόθεσης.. αλλά ο ίδιος καταδίκασε τον εαυτό του με την αυτοκτονία χωρίς μετάνοια..

  Ο Χριστός δεν είναι ημίθεος είναι Θεάνθρωπος.. είναι, κατά την Ορθόδοξον διδασκαλία, το 2ο πρόσωπο της Αγ. Τριάδος. Δηλαδή του αδιαιρέτου Θεού.

  Επίσης, η εκκλησία δεν κατηγορεί τον Ιούδα, δεν είναι εχθρός ο Ιούδας. Παράδειγμα είναι από την Καινή Διαθήκη όταν ο Απόστολος Πέτρος (νομίζω) έκοψε το αυτί ενός στρατιώτη που πήγε να συλλάβει τον Ιησού.. Ο Ιησούς όμως του το έβαλε πίσω (το αυτί) φανερώνοντας την απέραντη αγάπη του, ακόμα και των "εχθρών" του..

  ReplyDelete
 2. Δηλαδή ο Ιούδας καταδικάστηκε (ή αυτο καταδικάστηκε κατά την θέση σου) από το γεγονός ότι κρεμάστηκε και για το γεγονός ότι δεν μετανόησε. Αλλά το γεγονός ότι κρεμάστηκε δεν ήταν λόγω μετάνοιας;;; Αφού κρεμάστηκε λόγω των τύψεων των οποίων είχε και μόλις συνειδητοποίησε το πόσο μεγάλο λάθος έκανε και μετανόησε....

  ReplyDelete
 3. Μα ακριβώς, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τι εννοούμε με την μετάνοια.. Το να αφαιρείς την ζωή σου εσύ ο ίδιος γιατί βρίσκεσαι σε "αδιέξοδο" ή για όποινδήποτε άλλο λόγο είναι μια κακή πράξη (αμαρτία) για τον λόγο ότι η ζωή είναι ένα δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο.. με την αυτοκτονία ουσιαστικά αντί να μετανοείς μισάς την ζωή σου.. εν διαφορετικό. μετάνοια για τον Ιούδα θα ήτο να εγονατούσε μπροστά από τον Σταυρό του Χριστού και να ζητούσε συγχώρεση.. όπως τον Πέτρο που απαρνήθηκε τον Χριστό 3 φορές..

  Ο Ιούδας αν μετανοούσε θα ήταν Απόστολος του Χριστού! Όπως ο Απόστολος Παύλος που έδινε τις πέτρες στους Ιουδαίους που ελιθοβολούσαν τους Χριστιανούς! Μετά εμετανόησε και έγινε Απόστολος και Ευαγγελιστής του Χριστού!

  ReplyDelete
 4. Ναι όμως να σου βάλω εγώ ένα διλλημα. Αν εσύ ο ίδιος είχες προδώσει τον ίδιο το Θεό δεν θα μισούσες την ζωή σου για το τεράστιο λάθος που είχες κάνει;;;; Επίσης εκείνη την περίοδο δεν ήταν και τόσο καθορισμένο ακριβώς τι σημαίνει μετάνοια......

  ReplyDelete
 5. Εγώ συμφωνώ με τον Σιλουανό όσο αφορά το θέμα της μετάνοιας...Η αυτοκτονία δέν είναι λύση, όσες τύψεις και να νοιώθει κάποιος..
  Τωρά, όσο αφορά την ιστορία με τον Ιούδα και την Σταύρωση κ.τ.λ δέν ξέρω αν μπορώ να τα πιστέψω..φατσάρει μου λίο παραμύθι το ότι ο Θεός ήθελε να σταυρωθεί και μετά να αναστηθεί και έπρεπε να τον προδώσει ένας άνθρωπος (που ο Θεός προγνώριζε ότι θα τον προδώσει, αλλά δέν εκατάφερε να το αποτρέψει)..τωρά αν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες εκτός από τα ευαγγέλια θέλω κάποιον να μου τες παραθέσει...εβαρέθηκα να ακούω ότι "υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες"..πούντες; και πόσο έγκυρες είναι;

  ReplyDelete
 6. μετάνοια.. διδασκαλία του ίδιου του Ιησού Χριστού.. ο Ιούδας ήταν μαθητής του, εζούσε μαζί του.. προφανώς ήξερε αλλά εννεν τούτο το θέμα! το θέμα ενεν να κρίνουμε εμείς τον Ιούδα! ο Θεός μόνο θα τον κρίνει ρε φίλε.. μακάρι εμείς να είμαστε εντάξει με τον συνάνθρωπο μας και τον Ιούδα ας τον αφήσουμε στον Θεό.. εξάλλου η διδασκαλία της εκκλησίας εν στηρίζεται στο κατηγορώ του Ιούδα.. εν αλλού που εν η υπόθεση της όλης φάσης..

  ReplyDelete
 7. Ινιάτη ψάξε στα απόκρυφα ευαγγέλια αν θες άλλες πηγές.. απ' εκεί και πέρα όσον αφορά το "παραμύθι" εν αλήθεια φαίνεται παραμύθι η όλη φάση, όμως εσκεφτήκαμε ποτέ ότι η ίδια μας η ζωή φαντάζει με παραμύθι; ή με έργο απ' εκείνα που βλέπουμε; εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι το "παραμύθι" των ευαγγελιστών έχει να κάνει με τον ίδιο τον Ιησού όχι με κάποιο τυχαίον άνθρωπο, πως ήταν δυνατό να μην φαντάζει υπερφυσικό "παραμύθι";

  όπως και να χει, ξέρεις καλύτερα που μένα την "απόδειξη" για τα ιστορικά γεγονότα που προτάσσει η εκκλησία.. απ' εκεί και πέρα εν θέμα πίστης του καθενός μας.. όλα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψιν και να τα αμφισβητούμε ..

  ReplyDelete
 8. Μα το θέμα είναι ότι σε όλη την πορεία μας σε σχολεία και εκκλησίες το 90% των ιερέων και καθηγητών θρησκευτικών μας διδάσκουν την θρησκευτική παράδοση με τέτοιο τρόπο ώστε να μας οδηγούν στο να μισούμε και να κατηγορούμε τον Ιούδα ( εξ ου και το κάψιμο του Ιούδα). Μας διδάσκουν ακριβώς αυτό (κάποιες φορές έμμεσα κάποιες φορές άμεσα)

  ReplyDelete
 9. αν εξαιρέσουμε το τί έγραψαν μαθητές του Χριστού (=>ευαγγέλια και απόκρυφα ευαγγέλια), εν καλά να δούμε αν υπάρχουν και ιστορικές μαρτυρίες...επίσης, ακόμα και να δεχτούμε ότι όντως ο Χριστός είναι ένας άνθρωπος που έζησε και εσταυρώθηκε (αποδεχόμενοι την μαρτυρία των ευαγγελιστών), τούτο δέν σημαίνει ότι πρέπει να δεχτώ ολοκληρωτικά την μαρτυρία τους, ότι δηλαδή εγεννήθηκε από Παρθένο ή ότι αναστήθηκε...μπορεί π.χ να υπήρξε, να έκαμεν όντως υπερφυσικά πράματα (όπως πολλοί εκάμαν ανά τους αιώνες και συνεχίζουν να κάμουν και σήμερα), να εσταυρώθηκε γιατί εθεωρήθηκε αιρετικός από τους Εβραίους κ.τ.λ....όμως γιατί να πιστέψω κάτι τόσο υπερβολικά υπερφυσικό, όπως η Ανάσταση ή η Παρθενογένεση; φατσάρει μου λίο κάπως πώς..

  ReplyDelete
 10. Μέσα σε όλα όσα είπες έχω δημιουργήσει νέο θέμα (Παρθενογένεση) αλλά και έχω και ακόμα κάτι να σου πω. Τα ευαγγέλια γράφτηκαν πολύ μεταγενέστερα (αιώνες) από το θάνατο του Χριστου

  ReplyDelete
 11. φίλε αν εγραφτήκαν αιώνες μετά την γέννηση του Χριστού τότε σημαίνει πώς δέν τα εγράψαν μαθητές του..έχεις κάποια σχετική απόδειξη για τούτο που λές;

  ReplyDelete
 12. Βασικά ο Μάρκος και ο Λουκάς (με βάση το wikipedia) τα κατέγραψαν σαν μάρτυρες των μαθητών του Χριστού και όχι σαν μαθητές του Χριστού. Αλλά κάπου είχα διαβάσει κάποτε ότι το Ευαγγέλιο του Ιωάννη γράφτηκε το 2ο αιώνα μ.Χ.

  ReplyDelete
 13. χμ...νομίζω εν ο αιώνας στον οποίο και ανακαλύφτηκε το ευαγγέλιο..εγώ παντως θωρώ τα σάν ένα ωραίο παραμυθάκι

  ReplyDelete
 14. simfono me tn giorgo oti ine apla ena paramithaki, opos exun k oi alles thriskies.den pistevo stin amartia , alla pistefko sto sosto j sto lathos..j aman kamnis kati epd apla ine amartia k oxi epd mpori na pira3i kapion afto p tha kamis, tote apla en to kamnis epd to lali i thriskia xors na vals ton nou s na dulepsi k na skeftis tis sinepies p tha eshi i pra3i sou

  ReplyDelete
  Replies
  1. akrivws, to na eimai swstos epd etsi prp en to megalitero la8os, prp na siniditopoias ti kamneis j oi epd etsi prp,

   Delete
  2. akrivos tuto en p ithela na po.j na kamns jino p theoris esy sosto j oi epd grafi to kapou se ena vivlio

   Delete
  3. +1 btw re file to onoma s?

   Delete
  4. protimo na paramino anonimos file John.sigxaritiria gia to arthro s pantos.i selida en diki s?

   Delete
  5. ok, sevaston, ne re file, j prospa8w ka8e vdomada na grafw ena ar8ro me 8emata pros sizitisin

   Delete
  6. poli kali dulia.bravo s na sinexisis etsi

   Delete
  7. thanks re file, ri3e kai ena like sto fb page (panw de3ia 8a vreis to kuti) gia na enimerwnnese pio sixna

   Delete

tell us your opinion about the subject

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...